Kumar ile ilgili ayetler ve hadisler konusu üzerinde duracağız inşallah. Kumar maalesef kişi, ailesi, toplum ve ekonomik olarak yıkıcı ve tamir edilemeyecek tahribatlara neden olmaktadır.
Kumar ile ilgili bu yıkıcı etkilerin başında tükenmiş bireyler ve ondan olumsuz etkilenen aileleri geliyor. Kumar verimsiz bireyler üretmesi anlamına geliyor. Bu anlamda kumar üretmeyen, işi olmayan, tembel ve müsrif kişilerin toplumda çoğalmasına neden oluyor.
Kumar Nedir?
Sonucu nasıl olacağı önceden belli olmayan, ihtimalli olan bir kurala bağlı kalarak mal vermek veya mal almaktır. Adı ne dersek diyelim bu özelliği olan para veya mal karşılığı oynanan her oyun ve bahis kumardır.
Kumar ile ilgili olarak insana yaratıcısını unutturur, namazdan alıkoyar, tembelliğe sürükler, çalışma gücünü yok eder, insanlar arasına kin ve düşmanlık saçar ve haksız bir kazanç yoludur dersek yanlış olmaz.
Kumardan elde edilen (bir kazanç varsa tabi ki) kazanç helal değildir. Kaybedilen paranın ise her kuruşunda da çoluk çocuğun, ailesinin, ihtiyaç sahiplerinin ve toplumun hakkı vardır. Yani kumar tamamen israf ve haramdır.
Kur’an’da ve sünnette kumarın “meysir” olarak ifade edildiğini görüyoruz. Meysir, veresiye olarak alınan bir devenin parçalarına ayrılarak kura ile 10 kişiden sadece yedisine verilmesi, geriye kalan 3 kişinin ise pay alamamaları ve o durumda iken masrafları karşılamaları olan şans oyunudur. (Ebu’l-Bekâ, Kitâbü’l-külliyât)
Kumar ile İlgili Ayetler
Nisa Suresi 29. Ayeti “Ey iman edenler! Kendiliğinizden anlaşarak yaptığınız bir ticâret olması hali müstesna, mallarınızı aranızda batıl (haram yollar) ile yemeyin.”
Mâide Suresi 90 ve 91. Ayetleri “Ey iman edenler! İçki (şarap) kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal (şans) okları ancak, şeytan işinden bir(er) pisliktir. Öyleyse bunlardan kaçının ki kurtuluşa (mutluluğa) eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza (o yolla) düşmanlık ve nefret sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan (zikretmekten) ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçersiniz değil mi?”
Bakara Suresi 219. Ayeti “Sana, içki ve kumarı (şans oyunları hakkında) sorarlar. De ki: Onların her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için ancak bazı faydaları vardır. Lakin onların günahı faydasından daha çoktur…”
Kumar ile ilgili Hadisler
Abdullah b. Amr’ın rivayetine göre Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) şarabı (içkiyi) kumarı (şans oyunları) tavlayı ve darıdan yapılmış içkiyi yasaklamıştır. (Ebû Dâvûd, Eşribe, 5)
Tavla, satranç, dama, iskambil ve bilardo gibi oynan oyunlar kumar maksadıyla oynanır ve kumar maksadıyla kazanç elde etmek istendiğinde kumar hükmünde olurlar.
Ebû Hüreyre’den (r.a) rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle dedi: “…Kim arkadaşına, gel seninle kumar oynayalım. derse (harama ön ayak olduğu için pişman olup) hemen sadaka versin!” (Buhari)
Şu hadis çerçevesinde kumar ile ilgili “hiç bir kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir şey yememiştir. ” kendi el emeğimizle helal olan kazancımızla hayatımızı devam ettirmek esastır diyoruz. Kumar gibi zehirli zararlı işlerden değil helalinden yaşamayı Allah (c.c.) bizlere nasip etsin… Selam ve dua ile..
İftira ile ilgili şu makalemizi okuyabilirsiniz..