Bu yazımızda Hazreti Ali’nin hayatı ve onun döneminde meydana cemel olayı gibi önemli olaylar hakkında derlediğimiz bilgileri aktaracağız.
Hazreti Ali 600 tarihinde Kabe’nin içinde doğmuş olup Peygamber’in (sav) amcasının oğlu hem damadı hem 4. halifesidir. Babası Ebu Talip, annesi ise Fâtıma bint-i Esed dedesi ise Abdulmuttalip’tir. Hz. Ali (r.a.)on yaşlarındayken İslâm ile şereflenmiş ve Medine’de yapılan ‘Kardeşlik Akdi’nde Peygamber Efendimiz, (sav) Hz. Ali’yi (r.a.) kendisine kardeş olarak seçti.
Hazreti Ali 624 tarihinde Peygamber Efendimiz ’in kızı Hz. Fatıma ile evlenmiş ve bu evliliğinden Hasan, Hüseyin, Muhassin, Zeynep ve Ümmü Gülsüm (r.anhüma) isminde çocukları olmuştur. Peygamber’in (sav) devamlı yanında bulundu ve bütün savaşlara katıldı.
Hazreti Ömer (r.a) zamanında devletin bütün hukuk işleriyle ilgilenmiş ve adeta İslam Devleti’nin fahri baş kadısı olarak vazife yaptı. Hz. Ömer’in şehit olması sonrasında yeni devlet başkanını seçmekle görevlendirilen altı kişilik şura heyetinde bulundu.
Bu 6 kişiden en sona kalan iki adaydan biri oldu. Hz. Osman’ın şehit olması sonrası hilafet Hz. Ali’ye teklif edilmiş o bu teklifi Hz. Talha ve Hz. Zübeyr’e (r.a.) yönelmiş çok ısrar edilmesi üzerine kabul etmiştir.
Cemel Olayı – Cemel Vakası
Tarihi: 656 yılında meydana gelmiştir.
Nedeni: Hz. Ayşe, Hz. Osman (r.a)’ın katillerinin bulunmasında Hz. Ali(r.a)’ın yavaş davrandığını düşünüyordu. Hz. Talha ve Hz. Zübeyir’in de desteklerini alarak Hz. Ali (r.a)’ın halifeliğini tanımadıklarını bildirip bir ordu topladılar.
Tarafları: Hz. Ali (r.a) ile Hz. Ayşe ve destekçileri Hz. Talha ve Hz. Zübeyir arasında yaşanmıştır.
Cemel olayı Sonuçları:
- Ali(r.a)’ın ordusu savaşı kazanmıştır.
- Talha ve Hz. Zübeyir şehit olmuşlardır.
- Her iki taraftan da yaklaşık olarak 10.000’er kişi şehit düşmüşlerdir.
- Ayşe Medine’ye gönderilmiştir.
- Devletin merkezi ilk defa değiştirilerek Irak’ın Küfe kentine taşınmıştır.
Önemi: Bu savaş Müslümanlar içerisinde ilk yapılan ilk iç savaştır.
Cemel Vakası Kısa Özeti
Hz. Ayşe, Hz. Osman (r.a)’ın katillerinin bulunmasında Hz. Ali(r.a)’ın yavaş davrandığını düşünüyordu. Hz. Talha ve Hz. Zübeyir’in de desteklerini alarak Hz. Ali (r.a)’ın halifeliğini tanımadıklarını bildirip bir ordu topladılar. Şam valisi Muaviye de bu orduya manevi destek olmuş ancak askeri bir destekte bulunmamıştır.
Hz. Ayşe’nin ordu toplayarak Basra bölgesinde toplandığını öğrenen Hz. Ali (r.a) ordusunu toplayarak karşılarına çıkmıştır. Hz. Ali (r.a) Hz. Ayşe ve Hz. Zübeyir’e bir elçi göndererek bu meselenin barış içinde halledilmesini istediğini bildirdi.
İki tarafta Hz. Osman (r.a)’ın katilini bulmak istiyordu ve barış içinde bu meseleyi çözmek için anlaştılar. Herkes çadırlarına çekilip sulh içinde geceyi geçirirken bu barış halinden rahatsız olan Hz. Osman(r.a) katilleri yine boş durmuyorlardı.
Adamların bir kısmını Hz. Ali (r.a)’ın yanına diğer bir kısmını da Hz. Ayşe’nin yanına gönderen İbn-i Sebe iki tarafın arasına fitne sokarak yaklaşık 20.000 kişinin ölümüne neden oldu. Cemel olayı yada vakası denilen bu savaşta Hz. Talha ve Hz. Zübeyir de şehit olmuşlardır.
Böylece Müslümanlar arasında ilk iç savaş yaşanmış oldu. Hz. Ali(r.a)’ın ordusu savaşı kazanmıştır. Hz. Talha ve Hz. Zübeyir şehit olmuşlardır. Her iki taraftan da yaklaşık olarak 10.000’er kişi şehit düşmüşlerdir. Hz. Ayşe Medine’ye gönderilmiştir. Devletin merkezi ilk defa değiştirilerek Irak’ın Küfe kentine taşınmıştır.
Sıffın savaşı hakkında bilgiler almak isterseniz linke tıklayabilirsaniz selametle kalınız. Vesselam
çok iyi işime yaradı sınvımada sözlümede 100 kazandırdı
Hz.alinin savassı kazanması beni muylu eti her zaman muslumanlık kazanacak ve bu bilgiler sayesinde sınavıma katkıda bulunacak