Dünyanın en yüksek dağları milyonlarca yıl süregelen hareketler sonucu ya iki plakanın çarpışmasıyla derinlerden yükselerek ya da volkanik patlamalar sonucu oluşan yapılardır. Bu oluşumlardan bazıları öylesine farklıdır ki hayranlığımız tutkumuz haline gelir.
Her milletin kültüründe kutsallık atfettiği bir dağ bulunmaktadır. Bazen bir tanrı olarak görülen ulu dağlar sığındığımız, dua ettiğimiz,adaklarda bulunup tanrının bizi gördüğü kutsal yerler olmuştur. Pek çok eski kültürün inanışında ne kadar yüksek bir konumda olursan tanrıya sesini duyurman o kadar kolay olur görüşü vardır. Ama günümüzde bu dağlar sadece ekstrem spor tutkunları ve fotoğrafçıların ilgi odağı haline gelmiştir.
Bu yazımızda çeşitli zaman dilimlerinde hem farklı inanışlara konu edilen hem de tutkulu spor aşıkları tarafından tırmanılması tercih edilen ihtişamlı, ulaşılması zor dünyanın en yüksek dağları nı inceleyelim.
Dünyanın En Yüksek Dağları
- Everest Dağı
- K2
- Kangchenjunga
- Lhotse
- Makalu
- Cho Oyu
- Dhaulagiri I
- Manaslu
- Nanga Parbat
- Annapurna I
Dünyanın En Yüksek Dağları Everest Dağı
Dünyanın en yüksek dağları listemizde başı çeken Everest Dağı’nı bilmeyeniz yoktur herhalde. Dünyanın en yüksek dağı olma ünvanını 8848 metre ile almaktadır. Çin ve Nepal sınırları boyunca uzanan Himalaya sıradağlarının doruk noktasıdır. Everest adı Hindistan Genel Sekreteri olarak görev yapan araştırmacı George Everest’ten gelir.
Dağcılık tutkunu insanların hayalidir. Bir o kadar da zorlayıcı bir hayal.Ama bu hayali 29 Mayıs 1953 tarihinde Yeni Zelandalı dağcı Edmund Hillary ve rehberi Tenzing Norgay gerçeğe dönüştürmüştür.
Everest Dağı’na tırmanmak, dağcılar için popüler bir keşif gezisi haline gelse de tehlikeli bir girişimdir. Everest’e tırmanmak, dağcılık konusunda çok fazla deneyim,ekipman ve eğitimli bir Nepal rehberi gerektirir. Eğer sizin de böyle bir düşünceniz varsa bu gereksinimlere ihtiyaç duyacaksınızdır.
Ölüm Dağı: K2
Dağcılık tutkusu belki de yeryüzünden gökyüzüne dokunan en uç nokta pek çok insanın tutkusu haline gelmiştir. Bazen de bu tutku acı bir son ile bulmaktadır. K2 Dağı yani Karakum Dağı işte bu hazin sonların yaşandığı bir dağdır.Aynı zamanda “Ölüm Dağı” denmesinin nedeni de bu.
Albay TG Montgomerie tarafından 1856 yılında keşfedilen Pakistan –Çin Halk Cumhuriyeti sınırları arasında bulunan ve 8.611 metre yüksekliği ile K2 Dağı dünyanın en yüksek ikinci dağı olma özelliğine sahiptir. Çok tehlikeli ve zor bir dağ olarak bilinmesinin sebebi sert fırtınalar ve bu fırtınalardan dolayı kaynaklanan çığlardır. Ancak buna rağmen ilk kez İtalyan Lino Lacedelli ve Achile Compagnoni K2’ye tırmanmayı başarmışlardır.
Kanchenjunga Dağı – Karların Beş Hazinesi
8.586 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 3.dağı olan Kanchenjunga, Nepal ve Hindistan sınırları arasında bulunmaktadır. Bir yarısı Hindistan da bir yarısı Nepal de bulunmaktadır. Her biri altın, gümüş, değerli taş, tahıl ve kutsal kitapların ilahi bir tanımı olan 5 yüksek tepeden oluşur. Bundan dolayı Tibetçe Kanchenjunga (Karların Beş Hazinesi) adı verilmiştir. Bu dağa 29 Mayıs 1955’te George Band ve Joe Brown ilk tırmanışı gerçekleştirmişlerdir.
Güney Zirve – Lhotse
8516 metre yüksekliğe sahip Lhotse Dağı Nepal-Çin sınırları arasında bulunmaktadır. Belli rakımlarda bu dağ üzerinde kamp alanları bulunmaktadır. Buralarda şarj istasyonları, yiyecek, içecek ihtiyaçlarınızı karşılamanız için olanaklar vardır. Hatta Everest Dağı ile belli bir kısma kadar aynı rota izlenmektedir. Ortak olan bu rota da kamp alanını her iki dağın yolcuları kullanmaktadır. Bu kamp alanları iki dağın yolcuları için, hoş sohbetlerin ve eğlenceli dakikalarını geçirdiği anlara şahitlik yapmaktadır. Lhotse dağınından efsane bir görüntü yularıda yer almaktadır.
Makalu
Nepal-Çin sınırında bulunan Makalu Dağı en yüksek dağlar serimizde 5. sırada bulunmaktadır. 8481 metre yüksekliğe sahiptir. Zorlu bir dağ olmasına rağmen yerli halk Sherparlar’ın çizdiği rota ve elverişli hava da pek çok dağcının tercihi arasındadır. 15 Mayıs 1955’te Lionel Terray ve Jean Couzy ilk kez tırmanan dağcılardır.
Makalu Bu dağa tırmanan her 15 dağcıdan biri Türk olmaktadır. Bu dağların zirvesine çıkarken zorlu şartlara dayanıklı olmalısınızdır. Mesela rakım arttıkça oksijen seviyesi düşmektedir. Bu yüzden bu yüksek dağlara çıkan dağcılar yanlarına oksijen tüpü alırlar.
Cho Oyu – Turkuaz Tanrıça
Tibet’te bulunan Cho Oyu Dağı 8188 metre yüksekliğe sahiptir. Tibetliler arasında Turkuaz Tanrıça denmektedir. İlk kez 19 Ekim 1954 yılında Herbert Tichy, Joseph Joechler ve Şerpa Pasang Dawa Lama’dan oluşan Avusturyalı bir ekip tarafından tırmanılmıştır.1997 yılında ise Nasuh Mahruki dağa tırmanan ilk Türk dağcı olur.
Bu yüksek dağa çıkarken herhangi bir kamp alanı bulunmaktadır. Bu yüzden dağcılar onlara eşlik eden hamallara oksijen tüplerini yanlarına aldıkları yiyecekleri fazla fazla almaktadır. Dünyadaki 6.en yüksek dağdır. Diğer dağlarımız gibi mevsiminde yapılan bir tırmanışta fırtına ve çığ tehlikeleri bulunmamaktadır fakat sivri ve yürüyerek çıkışı zor olmaktadır.
Dhaulagiri Dağı
Dünyanın en yüksek dağları listemizde yedinci sırada Dhaulagiri Dağı 8,167 metre yüksekliği ile yer almaktadır. Nepal’de bulunan dağ Beyaz Dağ anlamına gelmektedir. 13 Mayıs 1960’ta Dimerger, Diner, Shelbert, Forer ve Sherp Navang zirveye başarıyla ulaştı. Zirveye kuzeydoğu yönünden tırmandılar ve daha sonra bu rotaya klasik rota denildi.
Manaslu Dağı – Ruhların Dağı
Dünyanın en yüksek 8.dağı ünvanına sahip Manaslu Dağı (Kutang) 8.156 metre yüksekliğe sahiptir. Nepal sınırları içerisinde bulunan dağ Çin sınırına da bir hayli yakındır. Türkçe Ruhların Dağı anlamına gelmektedir. Dağa ilk çıkışı 9 Mayıs 1956 yılında Toshio Imanishi ve Gyalzen Norbu’dan oluşan Japon bir dağcı grubu yapmıştır.
Nanga Parbat Dağı
Nanga Parpat Dağı 8.126 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek 9.dağıdır. Pakistan ve Hindistan arasında yer alan tartışmalı bölge Kaşmire yakın olmakla birlikte Pakistan sınırları içerisinde yer alır. Urduca Çıplak Dağ anlamına gelen Nanga Parbat Karakurum Dağ sırasının bir uzantısında bulunur. Dağın zirvesine ilk kez 3 Temmuz 1953 yılında Alman olimpiyat sporcusu ve dağcı Hermann Buhl çıkmıştır.
Annapurna I
Dünyanın en yüksek dağları listemizde 10.sırada bulunan Annapurna I dağı 8091 metre yüksekliğindedir. Himalayalarda bulunan dağ, dağcılık tarihinde 8000 metre yüksekliğe çıkılan ilk dağdır. Sanskritçede “Hasat Tanrıçası” anlamına gelmektedir.3 Haziran 1950’de Maurice Herzog ve Louis Lachenal‘dan oluşan Fransız ekip zirveye ulaşmayı başarmıştır.
Dans evrensel eğlence anlayışlarından biridir. Ülkelerin geleneklerini devam ettirmesine imkan tanıdığı gibi aynı zamanda insanların eğlenmelerine de olanak tanıyan bir aktivitedir. Sizler için dünyanın en iyi dans eden ülkelerini listeledik.